Informationer om dit fjernvarmeanlæg

På denne side kan du bl.a. finde tjeklister, hvis du mangler varme eller varmt vand, en introduktionsvideo til dit fjernvarmeanlæg og din måler samt tips og tricks til hvordan du får gang i varmen, hvis den er sløv efter sommeren.

Tjeklister, hvis du mangler varme eller varmt vand

Hvis du mangler varmt vand eller varme, kan du gennemgå følgende tjeklister – måske kan du løse problemet?

Mangler du varmt vand, så tjek:

  • 1. Alle dine vandhaner.

  • 2. Er der pumpe på din varmtvandsbeholder, så tjek om der er lys i pumpen.

  • 3. Hvis du har varme på radiatorerne, men ikke varmt vand, kan det skyldes, at din varmtvandsbeholder eller brugsvandsveksler er tilkalket. Du skal kontakte en vvs-installatør, der kan afkalke jeres installation. 

Er dine radiatorer kolde, så tjek:

  • 1. Er dine termostater skruet op?

  • 2. Er der luft i radiatorerne?

  • 3. Er der vand på dit fjernvarmeanlæg?

  • 4. Er der strøm på dit fjernvarmeanlæg?

  • 5. Er der lys i pumpen?

  • 6. Er der tryk på dit fjernvarmeanlæg?

Hvis du ikke ved, hvordan du tjekker om der er vand på anlægget eller du ikke ved noget om pumpeindstillinger, så kan vi anbefale dig at se denne korte video:

Se hvordan du aflæser MWh / GJ, m3 og hour på 2 forskellige målere:

Få gang i varmen

Se nedenstående videoer, der guider dig igennem de 4 råd.

Hvis du har fulgt alle rådene, men stadig ikke har varme på, anbefaler vi, at du kontakter en lokal VVS’er installatør.

Skru op for dine termostater

Tjek om der er strøm på dit anlæg

Tjek trykket på dit anlæg

Luk luften ud af radiatoren

Skru op for dine termostater

Hvis du oplever, at der ikke er varme på dine radiatorer eller gulvvarmesystem, kan du prøve at skrue helt op for varmen på dine termostater.

Dine radiatorer og dit gulvvarmesystem regulerer sig efter rumtemperaturen og temperaturen, som du har indstillet på din termostat. Når din rumtemperatur svarer til den temperatur, som du har indstillet på dine termostater, lukker varmen og derfor kan du opleve, at dine radiatorer eller gulve føles kolde.

For at tjekke om dit fjernvarmeanlæg fungerer, skal du derfor skrue helt op for varmen. Hvis du oplever, at dine radiatorer eller gulvvarmesystem føles varmere efter du har skruet op, kan du konstatere, at varmen fungerer. Du kan nu skrue ned for varmen igen til den ønskede rumtemperatur.

Hvis dine radiatorer eller gulvvarmesystem ikke føles varmere, kan du følge næste råd. Bemærk, at gulvvarmesystemer er langsommere at opvarme end radiatorer.

Tjek om der er strøm på dit anlæg

Du skal nu bevæge dig ud til dit fjernvarmeanlæg, for at tjekke om der er strøm på dit anlæg. På anlægget, kan du se pumpen, manometer og styringsboksen med display. Hvis du kan se tal og tekst i displayet samt lys i pumpen, kan du konstatere, at der er strøm på anlægget.

Hvis der ikke er strøm på dit anlæg, kan du prøve at identificere årsagen – det kan være en stikkontakt, der er slået fra. Hvis du er i tvivl, anbefaler vi, at du kontakter en elektriker.

Tjek tryk på anlæg

Hvis anlægget er tilkoblet strøm, kan du tjekke trykket. Det gør du på manometeret. Se illustration. Den sorte pil skal være i det grønne felt – gerne omkring 1,5 bar (se den røde pil på illustrationen). Hvis den sorte pil er under ca. 1,5 bar, skal du fylde vand på dit anlæg. Du kan se, hvordan du fylder vand på dit anlæg her.

Du skal kontakte en VVS’er, hvis du ikke selv kan fylde vand på anlægget.

Luk luften ud af dine radiatorer

Når du har fyldt vand på dit anlæg, skal du lukke luften ud af alle dine radiatorer. I den modsatte ende af termostaten er der placeret en lille ventil. Se illustration.

For at lukke luften ud af radiatoren, skal du løsne ventilen en smule ved hjælp af en tang eller lignende. Når ventilen er løsnet, kan du høre hvordan luften siver ud. Når der ikke kommer mere luft, men vand, skal du lukke ventilen igen. Din radiator er nu luftet ud. Dette skal du gøre med alle dine radiatorer.

Når du har luftet dine radiatorer, skal du gå tilbage til dit anlæg og tjekke dit tryk.

Dine 10 spareråd

Begræns nedsænkning af temperaturen om natten. Det kan sjældent betale sig, da der skal bruges mere energi på at varme rummene op igen.

Find en passende temperatur, og undlad yderligere regulering. Hvis du har betongulv, kan det tage op til 10 timer, hvis du vil hæve rumtemperaturen med 1 grad.

Jo koldere returtemperatur, jo bedre har du udnyttet varmen i fjernvarmevandet. Den nederste del af radiatoren eller returrøret skal føles kolde eller håndvarme.

Ofte er 21 grader en ideel stuetemperatur. Hver ekstra grad svarer til ca. kr. 670,- pr. år på varmeregningen. Hold altid døren lukket til koldere rum.

Alle radiator i samme rum skal indstilles ens. Radiatoren fungerer når den er varm i toppen og kold i bunden. Tjek luftskruen, hvis der er en rislende lyd.

For at udnytte varmen og spare på varmeregningen, er det vigtigt at holde radiatoren fri for gardiner, møbler og tøj.

Indstil temperaturen på det varme vand til 50-55 grader for at undgå kalkdannelse og legionella. Spar på vandet og tag brusebad fremfor karbad.

Luft ud flere gange om dagen og undgå fugt. Gør udluftning til en vane, fx hver gang du børster tænder – morgen og aften.

Varmeforbruget afhænger bl.a. af husets tilstand, fx hvor godt det er isoleret. Du kan spare mange penge på varmeregningen ved at energirenovere dit hus.

Aflæs din måler en gang om måneden. Alternativt kan du tjekke dit forbrug på www.e-forsyning.dk. Find dine login informationer på din varmeregning.