Tjeklister

Hvis du mangler varmt vand eller varme, kan du gennemgå følgende tjeklister – måske kan du løse problemet?

Mangler du varmt vand, så tjek:

  • 1. Alle dine vandhaner.

  • 2. Er der pumpe på din varmtvandsbeholder, så tjek om der er lys i pumpen.

  • 3. Hvis du har varme på radiatorerne, men ikke varmt vand, kan det skyldes, at din varmtvandsbeholder eller brugsvandsveksler er tilkalket. Du skal kontakte en vvs-installatør, der kan afkalke jeres installation. 

Er dine radiatorer kolde, så tjek:

  • 1. Er dine termostater skruet op?

  • 2. Er der luft i radiatorerne?

  • 3. Er der vand på dit fjernvarmeanlæg?

  • 4. Er der strøm på dit fjernvarmeanlæg?

  • 5. Er der lys i pumpen?

  • 6. Er der tryk på dit fjernvarmeanlæg?

Hvis du ikke ved, hvordan du tjekker om der er vand på anlægget eller du ikke ved noget om pumpeindstillinger, så kan vi anbefale dig at se denne korte video:

Dine 10 spareråd

Begræns nedsænkning af temperaturen om natten. Det kan sjældent betale sig, da der skal bruges mere energi på at varme rummene op igen.

Find en passende temperatur, og undlad yderligere regulering. Hvis du har betongulv, kan det tage op til 10 timer, hvis du vil hæve rumtemperaturen med 1 grad.

Jo koldere returtemperatur, jo bedre har du udnyttet varmen i fjernvarmevandet. Den nederste del af radiatoren eller returrøret skal føles kolde eller håndvarme.

Ofte er 21 grader en ideel stuetemperatur. Hver ekstra grad svarer til ca. kr. 670,- pr. år på varmeregningen. Hold altid døren lukket til koldere rum.

Alle radiator i samme rum skal indstilles ens. Radiatoren fungerer når den er varm i toppen og kold i bunden. Tjek luftskruen, hvis der er en rislende lyd.

For at udnytte varmen og spare på varmeregningen, er det vigtigt at holde radiatoren fri for gardiner, møbler og tøj.

Indstil temperaturen på det varme vand til 50-55 grader for at undgå kalkdannelse og legionella. Spar på vandet og tag brusebad fremfor karbad.

Luft ud flere gange om dagen og undgå fugt. Gør udluftning til en vane, fx hver gang du børster tænder – morgen og aften.

Varmeforbruget afhænger bl.a. af husets tilstand, fx hvor godt det er isoleret. Du kan spare mange penge på varmeregningen ved at energirenovere dit hus.

Aflæs din måler en gang om måneden. Alternativt kan du tjekke dit forbrug på www.e-forsyning.dk. Find dine login informationer på din varmeregning.